2020-1-EL01-KA101-077952
“ Μεταβαίνοντας από την παραδοσιακή διδασκαλία σε καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς ”
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, αναγνωρίζοντας πάντα την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας και επιμόρφωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα διδασκαλίας και μάθησης, προχώρησε για δεύτερη φορά στην κατάθεση σχεδίου Κοινοπραξίας, το οποίο συντονίζει και υλοποιεί έχοντας εντάξει ως μέλη οκτώ (8) σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης.
Το γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ. Ηπείρου σε συνεργασία με την επιστημονικά υπεύθυνη του σχεδίου κ. Κλεοπάτρα Βασιλείου, μετά από αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγραφής των κοινών χαρακτηριστικών των οκτώ (8) συμμετεχόντων σχολείων στο σχέδιο σε ότι αφορά το μαθητικό τους δυναμικό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός της μη πρότερης συμμετοχής τους σε έργο ERASMUS, προχώρησε στην ταυτοποίηση των κάτωθι αναγκών:
-Την λειτουργία ενός ανοιχτού, δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς σχολείου, το οποίο αναζητά τον τρόπο της επιτυχούς συμπερίληψης στην εκπαιδευτική διαδικασία του συνόλου των μαθητών ανεξαρτήτως του μαθησιακού προφίλ ή/και της εθνικής, κοινωνικής, πολιτισμικής τους προέλευσης.
-Την αξιοποίηση εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που πλησιάζουν τον τρόπο μάθησης των σημερινών μαθητών, μέλη της "Γενιάς Ζ", ταυτισμένοι απόλυτα με τη χρήση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας σε ότι αφορά τη διασκέδαση, την ενημέρωση αλλά και την εκπαίδευση.
Κατά συνέπεια τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. ως σύγχρονων υποστηρικτικών διδακτικών εργαλείων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στη θετική στάση των μαθητών απέναντι στο σχολείο.
-Την ένταξη δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης στο επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα, δραστηριότητες με παιγνιώδη μορφή, οι οποίες εξασφαλίζουν την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και τους στηρίζουν στο να αναγνωρίσουν το σχολείο ως μία ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία.
-Την ενίσχυση της δεξιότητας των εκπαιδευτικών να προσαρμόζονται σε νέα πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνικά προγράμματα και την αξιοποίηση της ευκαιρίας συνεργασίας και αλληλεπίδρασης με συναδέλφους τους από άλλες χώρες, ώστε να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές στάσεις, αντιλήψεις και πρακτικές, που θα μπορούσαν να συγκρίνουν, να υιοθετήσουν ή και να προσαρμόσουν στην ελληνική σχολική πραγματικότητα.
Οι παραπάνω διαπιστωμένες ανάγκες των σχολείων-μελών της κοινοπραξίας οδήγησαν στην ανεύρεση τριών διαρθρωμένων μαθημάτων κατάρτισης:
1. “Developing emotional intelligence” ,
“ Ανάπτυξη της συναισθηματικής Νοημοσύνης”
2. “Adjusting migrant and refugee children to European prima
“Ενσωματώνοντας παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ευρώπη”
3. “Role-games and Interactive Visual Novels in Education”,
“Παιχνίδια ρόλων και Διαδραστικές Οπτικές Ιστορίες στην Εκπαίδευση”
Τα μαθήματα παρακολούθησαν είκοσι πέντε (25) εκπαιδευτικοί, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα της εμπειρίας συμμετοχής σε δραστηριότητες του προγράμματος Erasmus, με την προσδοκία να συμβάλλουν ως πολλαπλασιαστές της αποκτηθείσας γνώσης στην εφαρμογή και διάχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, αλλά και στη διεθνοποίηση του σχολείο τους.